Node-Red Nedir?

Node-Red'e Giriş ve Başlangıç Seviye Örnekler

Herkese merhaba. Bugün yakın zamanda tanıştığım ve gelecekte sıklıkla karşılaşacağımızı düşündüğüm Node-Red uygulama geliştirme ortamı hakkında konuşmak istiyorum. Node-Red, NodeJS tabanlı, web tarayıcıları üzerinde, olay akış mantığı ile çalışan bir geliştirme ortamıdır. Node-Red ile olay veya uygulamaları birbirine çok kolay bir şekilde bağlayabiliyoruz. Local bilgisayarımızda, bir cihazda ya da bulutta çalıştırabiliyoruz.

Node-Red Kurulumu

Node-Red için ilk olarak bilgisayarımıza NodeJS kurulumu yapmalıyız. Bunun için kendi sitesinden önerilen sürümü indirerek kurulumunu yapabilirsiniz.


NodeJS kurulumu yaptıktan sonra sorunsuz tamamladığımızdan emin olmak için CMD’den versiyon kontrolü yapalım:

    node - -version
  

NodeJS’in kurulu olduğundan emin olduktan sonra Node-Red için gerekli komutu girelim:

    npm install -g --unsafe-perm node-red
  

Kurulumu Linux üzerinden yapıyorsanız:

    sudo npm install -g --unsafe-perm node-red  
  

ile tamamlayabilirsiniz.

Bu işlemi tamamlandıktan sonra gerekli tüm dosyaları indirmiş oluyoruz. CMD’ye node-red yazarak servislerin çalışmasını sağlayacağız.


Gördüğünüz gibi server http://127.0.0.1:1880 portunda çalışmaya başladı. Şimdi bu adrese gidelim ve Node-Red arayüzünü inceleyelim.


İlk açtığımızda karşımıza “Flow 1” adında boş bir akış ekranı çıkıyor. Sol tarafta kullanabileceğimiz Node paletleri ve sağda Node-Red ve uygulama akışı bilgilerini takip edeceğimiz alanlar bulunuyor. İlk olarak bütün yazılım dillerinde olduğu gibi “Hello World!” örneğimizle giriş yapalım.

Bunun için Node paletinden inject node’u seçerek string şeklinde metni yazdırıp mesaj ile output node’una göndereceğiz ve debug ile metin çıktımızı alacağız:


Bu basit örneğin ardından şimdi fonksiyon kullanabileceğimiz bir örnek yapalım. Hello World ile birlikte aşağıdaki anlık zamanı gösteren javascript fonksiyon kodunu ekleyelim ve ikisini beraber yazdıralım.

    var dateNow = new Date();
    var timeAsString = dateNow.toLocaleTimeString();
    msg.payload = msg.payload + 
                    ' The time is ' + 
                  timeAsString + '.';       
    return msg;
  

Farklı bir opsiyon olarak mesajı belirli saniye aralıklarla yazdırmak istiyorsak inject node içinde aşağıdaki ayarları yapabiliriz. Örnek olarak 2 saniye aralıklarla Hello World! Yazdırabileceğimiz zaman aralığını ayarlıyorum:


Her yaptığımız düzenlemeden sonra Deploy diyerek çalıştırabiliriz. Bunlar Node-Red’i nasıl kullanabileceğimize dair en basit örneklerdi. İlerleyen günlerde daha kapsamlı örnekler ile Node-Red çalışma mantığını anlayacağız. Umarım okuyan herkes faydalı olur.

← Return to Blog