SAP ABAP'a Giriş

SAP ABAP Programlama

Herkese merhaba. Bugünkü yazımda ABAP programlama diline bir başlangıç yapacağım ve temel seviyeden üst seviyeye doğru ilerleyerek bir blog serisi hazırlayacağım. Bazı teorikj bilgiler ve pratikler ile pekiştireceğim bilgiler umarım ilgilenenler için faydalı olur.


SAP ABAP Nedir?

ABAP(Advanced Business Application Programming), bir Alman yazılım şirketi olan SAP tarafından ERP ürünlerini geliştirmek için kullanılan üst seviye bir yazılım dilidir. ABAP programlama ile finansal muhasebe, malzeme yönetimi, varlık yönetimi ve diğer tüm SAP modüllerini içeren ürünler özelleştirilir. Öğrenmesi oldukça kolay, SQL sorgularına benzer bir sözdizimi vardır. Standart ya da kullanıcı özelinde oluşturulan tablolar, bu tablolara ait veriler ve bu verilerin kullanılıp, işlenmesi ile ürünler geliştirilir.

ABAP geliştirme ortamı lisanslı bir ürün olan SAP Logon’dur. SAP Logon içerisinde sistemler tanımlanır ve her system kendi içinde farklı sistemlere ayrılır. Genel olarak her firma 3 farklı sisteme sahiptir. Bunlar Dev-Geliştirme Sistemi, QA-Test Sistemi ve PRD-Canlı Sistem’dir. Firma özelinde bu sistemler değişkenlik gösterebilir. Dev sistemde geliştirmeler yapılır, Test sistemde yapılan geliştirmeler test edilir ve Canlı sisteme son kullanıcıya ulaşacak ürün taşınır. Bu taşıma işlemi Requestler aracılığıyla yapılır. Yazının ilerleyen bölümlerinde Request alma işlemine değineceğim. Şimdi SAP Logon araçlarına ve ABAP geliştirmelerini nasıl yapacağımıza devam edelim.


SAP LOGON SİSTEM TANIMLAMA

SAP Logon’u çalıştırdığımızda boş bir ekran karşımıza çıkacak. Biz geliştirme yapacağımız sistemi aşağıdaki adımlar ile tanımlayacağız. Arayüz görüntüsü versiyon ya da temaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

1. İlk olarak New Item diyoruz.

New Item

2. Sonrasında açılan pop-up’da next diyerek devam ediyoruz.

Create

3. Açılan ekranda system bilgilerini gireceğimiz alanlar gelecek. Buraları eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra Finish diyebiliriz.

Finish

SAP ABAP WORKBENCH

ABAP Workbench, birbirleri ile entegre bir şekilde çalışan, bir ürün geliştirmede kullanılacak bütün araçları içeren, ABAP uygulamaları geliştirmeyi sağlayan araçlar bütünü olarak tanımlayabiliriz:

Her bir araç için farklı bir Transaction Code vardır. Bu T-Code’lar ile kullanmak istediğimiz araca giderek uygulama geliştirmeye başlayabiliriz. Programlamaya geçmeden önce bazı önemli araçları görelim.


DATA DICTIONARY

Sol üst köşedeki alana SE11 T-Code’unu yazarak Data Dictionary’ye gidebiliriz.

Data Dictionary

Ardından karşımıza çıkacak enran şu şekildedir:

Data Dictionary

Buradan göreceğimiz üzere Data Dictionary adı altında bazı araçlar mevcuttur. Burada görünen araçlar bir uygulama geliştirmek için kullanılır. En önemli ve sık kullanılanlar ise Database Table ve Data Type’dır. Bu araçlar standart ya da özel nesnelerden oluşur. SAP’nin bazı standard nesneleri vardır. Bunları ayırt etmenin en kolay yolu isimlendirme standardıdır. Çünkü bizim oluşturduğumuz nesneler isimlendirilirken Z ile başlar. Z ile başlamayan isimlendirmeleri SAP’nin standard nesneleri olarak düşünebiliriz.


OBJECT NAVIGATOR

SE80 T-Code’u ile Object Navigator’e gideriz.

Object Navigator

Sol tarafta göreceğimiz üzere objeler bulunuyor.

Object Navigator

Burada bulunan objeleri görüntülemek ya da yeni oluşturmak istiyorsak, SE80 Object Navigator transaction’ı kullanabiliriz.


ABAP EDITOR

SE38 T-code’u ile ABAP kodları yazacağımız editöre erişebiliriz.

ABAP Editor

Burada gördüğümüz alanda var olan programları görüntüleyebilir ya da yeni bir program oluşturabiliriz.

Bu yazıda ABAP programlamaya başlamadan önce bilmemiz gereken en temel bilgileri aktardım. Bir sonraki yazıda programlamaya başlayacağız.

← Return to Blog